Sök

Gruppchef till vakthavande befälsgruppen vid Nationella ledningscentralen, operativa enheten, Noa

Organisation

Nationella operativa avdelningen

Kommun

Stockholm

Län

Stockholms län

Utlyst

08 maj 2024

Ansök senast

20 maj 2024

Referensnummer

A268.225/2024

Arbetsplatsbeskrivning

Nationella operativa avdelningen (Noa) ansvarar för att leda och samordna den nationella och internationella polisverksamheten samt driva polisens utvecklingsarbete. Genom nationell och internationell omvärldsbevakning och analys samt specialistförmågor är avdelningen ett stöd till verksamheten i hela landet med kunskap och resurser. Vi är cirka 1 900 medarbetare som verkar på ett flertal orter i hela landet.

Operativa enheten på Noa har funktionsansvar för myndighetens polisflyg, nationella insatsstyrka, nationella bombskydd, gränspolisverksamhet, nationellt taktiskt råd samt nationell samordning. Enheten har processansvar för myndighetens nationella insatskoncept, krisberedskap, gränspolisverksamhet samt operativa strategier och metoder mot terrorism. Enheten har ett ansvar för att dygnet runt, i samverkan med internationella enheten, svara för nationell och internationell operativ kommunikation och samordning så att Polismyndighetens resurser används effektivt. Enheten har också ett ansvar för att biträda polisregionerna vid internationell rättslig hjälp samt upprätthålla nationell krisberedskap. Vid enheten finns också ansvaret för att öka Polisens förmåga att motverka och hantera terrorism och andra särskilt grova våldsbrott.

Arbetsbeskrivning

Som gruppchef för vakthavande befäl rapporterar du till sektionschefen samt ingår i sektionens ledningsgrupp, där ni tillsammans ansvarar för att uppdrag genomförs samt att driva myndighetens förändrings- och utvecklingsarbete. Du ansvar för gruppens resultat och för att utveckla och leda arbetet där. Som chef för gruppen företräder du hela Polismyndigheten både internt, externt, nationellt och internationellt samt arbetar för att stärka förtroendet för polisverksamheten.

Nationella ledningscentralen (NLC) ansvarar för ledning av avdelningens operativa resurser. Här finns myndighetens tjänsteman i beredskap, chef i beredskap och nationellt sambandsansvar. Vidare ansvar NLC för en lång rad myndighetsunika mandat och funktioner som exempelvis den nationella förstärkningsorganisationen (NFO). Vidare är ledningscentralen mottagare för biträdesbegäran, passhinderförfrågan, mobilpositioneringar samt samordnar nationell sambandstjänst och har en regelbunden nationell myndighetssamverkan.

Gruppens ansvarsområden är

  • Vakthavande befäl (VB) leder och ansvarar för den händelsestyrda verksamheten inom avdelningen till dess att ärendet eller händelsen avslutas eller överlämnas till högre befäl, eller FU-ledare, inom avdelningen.
  • Utgör Polismyndighetens tjänsteman i beredskap (TIB) och ska samverka med andra myndigheters och organisationers motsvarighet, såväl nationellt som internationellt.
  • Uppstår det behov får VB i brådskande fall besluta om tillfälliga resursförflyttningar mellan polisregioner.
  • Beslutar om hur transport av frihetsberövad ska genomföras, i de fall oenighet råder mellan polisregioner.
  • Leder det dagliga operativa mötet med regionala VB samt VB säkerhetspolisen och ansvarar för att dela den nationella taktiska lägesbilden med chefer samt beredskapssatta funktioner vid NOA.
  • Leder operativa lägesbildsmöten med polisen i de nordiska länderna.
  • Deltar, som representant för polismyndigheten i MSB:s samverkanskonferenser.

Arbetet ställer krav på ett tydligt helhetsfokus för hela avdelningen och polismyndigheten, men också att i samverkan, kunna hantera både strategiska och operativa verksamhetsfrågor. Då verksamheten spänner över flera områden förväntas du självmant och aktivt hålla dig uppdaterad och ha förmåga att planera i olika tidsskalor. Ditt ledarskap ska präglas av delaktighet och tydlighet i en föränderlig omvärld. Du samverkar med ämnesansvarig för operativ ledning, den nationella ledningscentralen och annan operativ ledning inom Noa.

Att vara chef och ledare inom Polismyndigheten innebär att skapa trygghet och bygga förtroende genom att utöva ett uppriktigt, modigt och lyhört ledarskap med tillit till andras kompetens och förmåga. Som chef driver du utveckling genom att inspirera och uppmuntra till reflektion och återkoppling på ett sätt som utgår från att vi följer lagen och behandlar människor lika. Du skapar förutsättningar och verkar för goda relationer som bidrar till att vi agerar tillsammans utifrån vad som är bäst för medborgarna och uppdraget som helhet.

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som har:

  • polisexamen i enlighet med polisförordningen (2014:1104
  • minst 1 års erfarenhet som Vakthavande befäl
  • minst 6 månaders erfarenhet som gruppchef
  • goda kunskaper inom Polismyndighetens riktlinjer för operativ ledning
  • god förmåga att muntligt uttrycka dig på svenska och engelska
  • erfarenhet av att delta i förändrings- och utvecklingsarbeten
  • Svenskt medborgarskap

Vi ser det som meriterande om du utöver detta även har:

  • ingått i ledningsgrupp eller motsvarande ledningsforum
  • erfarenhet av att leda andra mot uppsatta mål och resultat
  • chef- och ledarskapsutbildning för direkt, indirekt eller strategisk nivå

När vi anställer kommer vi att lägga stor vikt vid personliga egenskaper och ledarskapsförmågor. Som grund för den bedömningen ligger Polismyndighetens ledarkriterier. Ledarkriterierna anger en beskrivning av ett önskvärt ledarskap inom Polismyndigheten och följande förmågor:

  • Analys och helhetssyn
  • Mål och resultat
  • Utveckling och förändring
  • Social säkerhet
  • Muntlig och skriftlig kommunikation
  • Skapa delaktighet och motivation

Enkätfrågor

I din ansökan ber vi dig även svara på följande frågor:

  • Har du polisexamen i enlighet med polisförordningen (2014:1104)?
  • Har du minst 6 månaders erfarenhet som gruppchef?
  • Har du goda kunskaper inom Polismyndighetens riktlinjer för operativ ledning? Om ja, beskriv kortfattat ditt arbete och dina ansvarsområden inom verksamheten?
  • Har du god förmåga att muntligt uttrycka dig på svenska och engelska?
  • Har du erfarenhet av att delta i förändrings- och utvecklingsarbeten?
  • Svenskt medborgarskap?
  • Har du ingått i ledningsgrupp eller motsvarande ledningsforum?
  • Har du erfarenhet av att leda andra mot uppsatta mål och resultat?
  • Har du chef- och ledarskapsutbildning för direkt, indirekt eller strategisk nivå?

Kontaktpersoner

Rekryterande chef – Bengt Grönlund- tel: 0708-951185

Undrar du något om rekryteringsprocessen kontakta ansvarig HR-konsult:   thomas.blomgren@polisen.se

Fackliga företrädare

Sofia Ask, Polisförbundet, tfn 010-563 87 10

SACO: nås via polisens växel 114 14

ST: nås via polisens växel 114 14

Karna Tillheden, SEKO Polisen, tfn 010 56 166 27

Övrig information

Anställning

Anställningsform: Tillsvidareanställning med provanställning om sex månader 
Arbetsort: Stockholm
Arbetstid: Veckoplanerad arbetstid 40/h
Tillträde: Enligt överenskommelse
Funktion: Chef grupp

Från och med maj 2024 använder vi inte personligt brev i våra rekryterings-processer. Vi ber dig istället att bifoga ditt CV där du tydligt beskriver på vilket sätt du uppfyller efterfrågade kvalifikationer och meriter kopplat till aktuell rekrytering. Du kan se den kompletta kravprofilen i jobbannonsen. 

Utöver CV behöver du även besvara ett antal urvalsfrågor som en del av din ansökan. Dessa frågor utgår från aktuell kravprofil och att besvara frågorna är en förutsättning för att din ansökan ska anses komplett.

Vänligen notera att eventuella krav ska vara uppfyllda vid ansökningstillfället. 

De uppgifter du lämnar i samband med din ansökan kan användas för att kontakta dig, få information och kallelser samt eventuella anställningshandlingar.

 Välkommen med din ansökan i form av CV och svar på urvalsfrågorna via e-post till jobb.noa@polisen.se senast den 20 Maj. Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via den mailadress som anges i annonsen. Märk din ansökan med referensnummer A268.225/2024 i mailets ärendemening. 

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med annonsens referensnummer via brev till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, 106 75  STOCKHOLM, eller kontakta ansvarig HR-handläggare.

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/jobb-och-utbildning/polisen-som-arbetsplats/krigsplacering/ och https://polisen.se/jobb-och-utbildning/polisen-som-arbetsplats/sakerhetsprovning/

Polismyndigheten kommer att behandla dina personuppgifter i enlighet med reglerna i EU:s dataskyddsförordning (2016/679) och annan tillämplig dataskyddsreglering. Du kan läsa mer om vår hantering av personuppgifter på https://polisen.se/personuppgifter/rekrytering

 Varmt välkommen med din ansökan!